Skip to main content
Informații Utile

SFATURI, CONTRADICȚII SAU… ADEVĂR ȘI PROVOCARE

| Gabriela Lupu |

Cele mai multe întâlniri cu fertilitatea este despre cum să o anihilezi, atunci când ești tânără, dar nimeni nu-ți dă sfaturi despre ce să faci pentru a avea un copil …la un moment dat, nu?

Poate ar fi bine ca în cadrul programele de educație sexuală din școală, unde copii află tot ce trebuie despre protecție, ar fi bine să începem să „promovăm” și care sunt șansele de a avea o familie la un moment dat. Dacă te întrebi de ce? Pentru că procedurile RUA înseamnă emoții, bani și timp investit…fără o garanție la final.

Pentru că nu știu, mulți tinerii ignoră factorii care le pot afecta fertilitatea, diminunând în acest fel și șansa de a avea o familie, cu copii.

O nouă metodă…congelarea, înghețarea potențialului fertil, încă mult disputată, dar care îți poate oferi o reală șansă, dacă planurile tale, atunci când ești tânăr sunt paralele cu a avea un copil.

Acum…pregătește-te să mă contrazici, pentru că voi aborda ce trebuie să știi sau să faci la diferite vârste!

Vârsta de 10 ani – e momentul să aflii cum se fac copii… mai târziu. Trebuie să primești informații complexe despre protecție a fertilității și împotriva unei sarcini nedorite. Dacă am schimba abordarea și am vorbi despre fertilitate, vom vedea că protecția împotriva unei sarcini nedorite sau a BTS protejează de fapt FERTILITATEA.

Vârsta de 19 ani – pare ușor demodat, dar este vârsta la care sistemul reproductiv are potențial maxim din punct de vedere biologic.

Vârsta de 20 de ani – e momentul firesc de a începe o familie și de a avea copii, dar asta se întâmpla de mult, pe vremea bunicilor. Acest lucru devine posibil dacă atunci când educăm copii cu privire la contracepție să le vorbim și despre obiceiurile parentale…și chiar să le spunem că este vârsta optimă pentru a avea copii.

Vârsta de 23 de ani – în majoritatea țărilor din vestul Europei, fetele încep să folosească „calendarul de fertilitate”, pentru că în ultimii ani, este vârsta la care se întemeiază o familie în cealaltă parte a Europei…

Vârsta de 25 de ani – în SUA este momentul pentru primul copil, la femei, iar pentru bărbați 27 ani!

Vârsta de 28 de ani – potrivit studiilor, este momentul în care ceasul biologic ticăie în sens invers, e momentul de a începe să-ți faci un plan clar în ceea ce-ți privește familia ta cu copii. Fertilitatea femeii scade brusc după 30 ani

Vârsta de 30 de ani – ajungem la limita în care o femeie poate concepe un copil cu ușurință. Ești în plină creștere în carieră și financiar, deci momentul „COPIL” nu este prioritar.

Vârsta de 34 de ani – din punct de vedere emoțional, financiar, educațional este vârsta optimă de a concepe un copil, asta dacă îți permite și rezerva ovariană. Avantajele pot fi considerabile la această vârstă, dacă le comparăm cu femeile care concep înainte de 25 de ani – paternitate unică, stabilitate financiară, stare emoțională stabilă.

Vârsta de 35 de ani – nu vrei copil acum, rezerva ta ovariană e bună…e momentul să-ți protejezi potențialul fertil – prezervare de ovocite sau embrioni. Din acest moment rezerva ta ovariană scade drastic.

Vârsta de 38 de ani – vezi vedete care fac copii la vârste și mai înaintate, ei da! Dacă ai știi adevărul nu ai crede în iluzii. Reproducerea umană asistată este mult mai dezvoltată către vest.

Vârstă de 40+ de ani – poate fi posibil, doar dacă ai avut în vedere rezerva ovariană, adică dacă ai monitorizat-o cel puțin anual după 35 ani. Nu uita că e momentul transformărilor și modificărilor hormonale, deci lucrurile devin și mai complicate.

Ce e bine să facem? O schimbare în abordarea fertilității, una ce ține de educația sexuală de la vârste timpurii, astfel încât noile generații să știe că fertilitatea se protejează!

Dacă ai între 25-38 ani și nu ai copii și nimeni nu ți-a spus că ferilitatea se evaluază…ei îți spun eu! Caută campania „Testează-ți fertilitatea” și nu mai aștepta…timpul biologic nu stă în loc.


Alte articole

| Gabriela Lupu |

Astăzi vrem să faceți cu noi o călătorie de la momentul în care un singur spermatozoid poate fertiliza un ovul…

Este primul pas în călătoria fascinantă a procesului de concepție a unui copil, care însă nu are nici cea mai mică asemănare cu ovulul sau spermatozoidul…

| Gabriela Lupu |

Primavara se lasa asteptata, dar vestile bune continua la Vivamed.

Echipei noastre se alatura dl dr. Aldea Adrian, medic specialist urolog.

| Gabriela Lupu |
Doresti sa devii mama sau esti insarcinata, dar ai o afectiune neurologica? Prezinti simptome neurologice sau ai o afectiune neurologica diagnosticata si doresti un consult de specialitate complet, intr-un mediu empatic si primitor?