Skip to main content

Vaccinul COVID-19 & RUA

Servicii medicale – VIVAMED Brașov

Vaccinul COVID-19 și tratamentele de reproducere umană asistată

In conformitate cu recomandarile Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie, va punem la dispozitie o sinteza a informatiilor disponibile pana in prezent legate de vaccinul COVID-19 si tratamentele de reproducere umana asistata.
Informatiile despre posibilele efecte ale vaccinului COVID-19 asupra tratamentelor de reproducere umana asistata si viitoarei sarcini sunt inca limitate, dat fiind intervalul redus de timp de la autorizarea utilizarii acestor vaccinuri pe subiecti umani. In prospectele vaccinurilor aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului se precizeaza ca studiile pe animale „nu au demonstrat efecte daunatoare asupra sarcinii”, dar datele obtinute pe durata sarcinii sunt foarte limitate si absente in ceea ce priveste alaptarea.

Astfel, ESHRE nu poate emite nicio recomandare privind efectuarea vaccinului COVID-19 de catre femei si barbati inaintea incercarii de a concepe prin tehnici de reproducere umana asistata.

In cazul femeilor cu comorbiditati care le situeaza in clasa de risc crescut pentru infectia COVID-19 si/ sau complicatii ale sarcinii, se poate lua in considerare incurajarea vaccinarii anterior incercarii de a concepe. Este valabil si pentru femeile cu risc de expunere la infectia Sars-cov 2 ridicat si inevitabil.

ESHRE recomanda ca femeilor sau barbatilor care aleg sa nu se vaccineze sa nu li se limiteze accesul la tratamente de reproducere umana asistata.

Un aspect foarte important este reprezentat de perioada de timp care trebuie sa se scurga intre vaccinare si conceptie.

Pare prudent ca inceperea unui tratament de reproducere umana asistata (recoltare sperma, stimulare ovariana, embiotransfer) sa fie amanata cu cel putin cateva zile dupa incheierea vaccinarii (administrarea ambelor doze) pentru a permite instalarea raspunsului imun.

Data fiind absenta datelor privind efectele COVID-19 asupra ovocitelor si spermei, asupra implantarii embrionare si asupra stadiilor timpurii ale sarcinii si pentru a permite devoltarea de anticorpi, o abordare mai precauta poate fi luata in considerare si anume amanarea inceperii unui tratament de reproducere umana asistata cu pana la 2 luni.

Tratamentele de reproducere umana asistata nu se vor incepe la femei care au prezentat efecte secundare grave la administrarea vaccinului COVID-19 (de exemplu reactie alergica).

Desi vaccinurile COVID-19 par a fi inalt eficiente in a preveni infectia COVID-19 si formele severe ale acesteia si producatorii planuiesc efectuarea de studii care sa includa femei gravide, date despre sigurata si eficacitate in sarcina nu sunt inca disponibile.

Decizia de a utiliza vaccinul COVID-19 la femeia gravida se va face dupa o atenta analiza a beneficiilor si riscurilor impreuna cu personal medical specializat.

La acest moment, nu exista informatii disponibile despre siguranta diferitelor tipuri de vaccin COVID-19 in timpul tratamentelor de reproducere umana asistata sau sarcina si nu poate fi facuta o recomandare despre care este mai sigur pentru femeile si barbatii care doresc sa conceapa.

Decizia de a accepta sau refuza vaccinarea COVID-19 se bazeaza pe riscurile individuale, disponibilitatea vaccinului si potentialele griji ale persoanei in cauza privind riscurile necunoscute ale noilor vaccinuri. Este recomandat sa va consultati cu medicul dumneavoastra pentru a lua cea mai buna decizie pentru dumneavoastra.