Skip to main content
Informații Utile

PRP – PROCEDURA INOVATIVĂ

| Gabriela Lupu |

Ce este tratamentul PRP (Platelet Rich Plasma) sau așa numita „Terapie Vampir”?

„Terapia vampir” a preocupat comunitatea medicală încă din Evul Mediu, dar metoda devine cunoscută abia în secolul trecut și se referă la utilizarea sângelui integral ce se injecta intramuscular și subcutatanat în campanile militare.

Astăzi, în urma cuceririlor medicale, acest tratament s-a reconsiderat pe baze științifice și constă în obținerea de la pacient a unei cantități de sânge care în urma prelucrării este transformată în „autoplasmă”, produs în care are loc o îmbogățire în trombocite. Această „autoplasma” îmbogățită este injectată pacientului în diferite scopuri terapeutice.

Tehnica constă în centrifugarea sângelui pacientului, separarea celulelor roșii și albe de plasmă făcându-se printr-o filtrare într-un gel special.

Cum funcționează?

Odată injectată autoplasma trombocitară în zona de tratat, ea va stimula toate etapele de regenerare, simultan. Astfel are loc formarea de țesut epitelial, muscular, conjunctiv nou, precum și creșterea producției de elastină și colagen necesare reîntineririi țesuturilor – efect perfect natural.

Efectele imediate se materializează prin scăderea inflamației, creșterea sintezei de colagen, îmbogățirea circulației sangvine, ceea ce va determina o creștere a imunității locale, precum și creșterea oxigenării țesuturilor.

PRP – se certifică ca o metodă nouă, inovatoare, ce a cuprins diferite domenii și specialități medicale

În infertilitate, utilizarea tehnicii PRP a determinat creșterea ratei de succes a sarcinilor obținute prin tehnicile RUA (Reproducere Umană Asistată), respectiv prin fertilizarea-in-vitro, ca urmare a îmbunătățirii rezervei ovarelor în celulele reproductive – ovocite.

De asemenea stimulează și formarea unei mucoase uterine (endometru), condiție esențială în implantarea oului, la pacientele care au suferit alterarea acestuia (chiuretaj, infecții, etc.).

Actualmente tehnica PRP se studiază și pentru femeile în perimenopauză în vederea prelungirii activității ovariene astfel încât să împingă menopauza la vârste mai înaintate. Perimenopauza reprezintă perioada de tranziție între perioada fertilă și menopauză, când primele semne ale modificării funcției ovariene își fac apariția.

Ca orice metodă terapeutică medicală, Meaplasma (autoplasma) are limite și contraindicații – datele despre acestea fiind obținute în decursul studiilor și cercetăriilor îndelungate ale acestei mase trombocitare asupra organismului.

CUI SE ADRESEAZĂ TERAPIA PRP?

Metoda inovativă practicată în cadrul clinicii se adresează următoarelor categorii de paciente:

  1. Paciente diagnosticate cu infertilitate (cu rezervă ovariană scăzută).
  2. Paciente diagnosticate cu infertilitate, în pregătire pentru tratament prin tehnici de reproducere umană asistată.
  3. Paciente infertile care au efectuat tratamente prin tehinici de reproducere umană asistată, soldate cu eșec de fertilizare.
  4. Paciente infertile care au efectuat tratamente prin tehnici de reproducere umană asistată, soldate cu eșec de implantare (de cauză endometrială).
  5. Paciente diagnosticate cu endometrioză ovariană.

Cine nu poate beneficia de terapia PRP?

  1. Boli hematologice (hemofilie, diateze hemoragice, trombocitopenii, hipofibrinogemie).
  2. Alergii la heparină.
  3. Septicemie, boli infecțioase.
  4. Afecțiuni neurologice.

Dacă pacienta suferă de boli cronice sau acute (altele decât cele amintite) este necesară obținerea remisiei sau recuperarea completă înaintea începerii tratamentului cu autoplasma trombocitară. Riscul de formare a neoformațiunilor maligne în cazul utilizării autoplasmei îmbogățite cu trombocite este complet exclus. Factorii de creștere sunt protein naturale, nu sunt mutageni și prin urmare nu pot provova modificări maligne în structura celulelor.


Alte articole

| Gabriela Lupu |

Astăzi vrem să faceți cu noi o călătorie de la momentul în care un singur spermatozoid poate fertiliza un ovul…

Este primul pas în călătoria fascinantă a procesului de concepție a unui copil, care însă nu are nici cea mai mică asemănare cu ovulul sau spermatozoidul…

| Gabriela Lupu |

Primavara se lasa asteptata, dar vestile bune continua la Vivamed.

Echipei noastre se alatura dl dr. Aldea Adrian, medic specialist urolog.

| Gabriela Lupu |
Doresti sa devii mama sau esti insarcinata, dar ai o afectiune neurologica? Prezinti simptome neurologice sau ai o afectiune neurologica diagnosticata si doresti un consult de specialitate complet, intr-un mediu empatic si primitor?