Skip to main content
Informații Utile

FERTILIZAREA IN VITRO

| Gabriela Lupu |

Prima sarcină reușită prin fertilizare in vitro a avut loc in 1978 în Anglia concretizându-se în nașterea lui Louise Brown. Acest succes a reprezentat punctul de plecare al unui nou tratament revoluționar în sterilitatea cuplului și a condus la dezvoltarea unei noi tehnologii, a reproducerii asistate

FIV a făcut posibilă nașterea a mii de copii sănătoși din cupluri anterior considerate infertile. Studiile de lungă durată indică faptul că nu există nici un risc crescut de malformaţii congenitale sau alte anomalii la copii născuţi din această procedură.

CUM FUNCŢIONEAZĂ FIV?

Fertilizarea in vitro cuprinde mai multe etape. Înainte de a se aplica această metoda, cuplului i se vor efectua investigații clinice și analize de sânge în vederea stabilirii exacte a stării de sănătate și a tipului de sterilitate sau infertilitate; de asemenea, se va efectua spermograma.

După efectuarea investigațiilor se începe tratamentul de reproducere asistată prin stimularea ovariană a femeii. Recoltarea ovulelor se face sub ghidaj ecografic transvaginal.

Urmează fecundarea ovulelor cu spermatozoizii din sperma soțului/partenerului și, după o anumită perioadă de dezvoltare a embrionilor, introducerea acestora în cavitatea uterină.

STIMULAREA OVARIANĂ

Pentru stimularea ovariană este necesar ca orice femeie să efectueze un tratament. Combinația de medicamente, dozele și felul tratamentului se individualizează și adaptează în funcție de rezultatele clinice și de laborator ale fiecărui cuplu, în scopul producerii de cât mai multe ovule.

RECOTAREA DE OVULE

RECOTAREA DE OVULE

Într-un anumit moment al maturizării foliculilor ovarieni se programează recoltarea de ovule. Aceasta se realizează prin puncție transvaginală a foliculilor, după fiecare folicul puncționat căutându-se în laborator ovulul din lichidul folicular. Aspirarea conținutului foliculului se face sub control ecografic sub anestezie generală intravenoasă, de scurtă durată.

FECUNDAREA

La câteva ore după recoltarea de ovule și după prelucrarea specială a spermei care îndepărtează lichidul prostatic și concentrează cei mai buni spermatozoizi din punct de vedere al morfologiei și mobilității, se face cultura acestora împreună cu ovulele într-un mediu special de cultură.

În ziua următoare se controlează fecundarea prin reperarea a doi pronuclei (două mici sfere) în interiorul ovulelor.

TRANSFERUL DE EMBRIONI

Procedeul de transferare a embrionilor se realizează la 2-3 zile după recoltarea ovulelor. El este foarte simplu și nedureros, durează câteva minute și poate fi urmărit pe monitorul TV de ambii parteneri.

Embrionii aleși vor fi arătați pe monitor cuplului și apoi cu un cateter moale, special, se introduce un număr de 2-4 embrioni în cavitatea uterină, la nivelului fundului uterin.

Numărul de embrioni transferați depinde de mai mulți factori: numărul total de ovule fecundate, calitatea lor, vârsta femeii, etc., dar și de opțiunea cuplului pentru o eventuală sarcină multiplă.

Scopul nostru este de a transfera un număr cât mai mic posibil de embrioni fără însă a micșora șansa de reușită a metodei.


Alte articole

| Gabriela Lupu |

Astăzi vrem să faceți cu noi o călătorie de la momentul în care un singur spermatozoid poate fertiliza un ovul…

Este primul pas în călătoria fascinantă a procesului de concepție a unui copil, care însă nu are nici cea mai mică asemănare cu ovulul sau spermatozoidul…

| Gabriela Lupu |

Primavara se lasa asteptata, dar vestile bune continua la Vivamed.

Echipei noastre se alatura dl dr. Aldea Adrian, medic specialist urolog.

| Gabriela Lupu |
Doresti sa devii mama sau esti insarcinata, dar ai o afectiune neurologica? Prezinti simptome neurologice sau ai o afectiune neurologica diagnosticata si doresti un consult de specialitate complet, intr-un mediu empatic si primitor?