Skip to main content
Informații Utile

CANCERUL CERVICAL SI INFECTIA GENITALA CU HPV

| Gabriela Lupu |

Cancerul cervical afectează femeile din întreaga lume.

   Este esențial să înțelegem acest „ucigaș tăcut” și să facem tot ce ne stă în putință să schimbăm această situație.

   Este important să cunoaștem factorii declanșatori și să găsim o soluție. În multe dintre cazuri, totul se declanșează din cauza infecției genitale cu Human Papilloma Virus (HPV).

   Depistarea precoce a infecției genitale cu Human Papilloma Virus (HPV) este o modalitate eficientă de prevenire a cancerului de col uterin.

   Se estimează că cel putin 50 % dintre adulții activi sexual au avut o infecție cu HPV.

   Cea mai simplă metodă pentru observarea unor deviații ale cervixului și confirmarea suspiciunilor de cancer de col uterin, așa cum mai este numit, o reprezintă: Testul Papanicolau.

   Pe lângă infecția persistentă cu virusul HPV, următorii factori pot crește riscul de apariție a cancerului de col uterin:

-Fumatul, femeile care fumează au un risc dublu de a dezvolta cancer de col uterin;

-Imunosupresia – infecția cu HIV, virusul care provoacă SIDA, determină progresia mai rapidă a unei leziuni pre-canceroase și/sau medicația pentru boli autoimune si cea post-transplant crește riscul de a dezvolta cancer de col uterin;

-Infecția cu Chlamydia – o infecție cu transmitere sexuală adesea asimptomatică;

-Sarcini multiple – femeile cu mai mult

de trei sarcini duse la termen au un risc crescut de cancer de col uterin;

-Dieta săracă în fructe și legume și/sau obezitatea.

   Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază importanța cancerului de col uterin și consideră că bolile provocate de infecția cu HPV trebuie tratate precum probleme de sănătate la nivel mondial.

   Testul Babeș-Papanicolaou identifică modificări celulare anormale la nivelul colului uterin, cauzate de infecția cu HPV, și ajută la identificarea timpurie a unor eventuale leziuni.

   Testul HPV vine în completarea testului Babeș-Papanicolaou, astfel, dacă primul permite depistarea leziunilor precanceroase, cel de al doilea, se efectuează pentru a depista infecția cu HPV și pentru a determina genotipul de HPV cu care este infectată pacienta. 

   De reținut: Virusul Human Papilloma Virus (HPV) și virusul imunodeficienței umane (HIV) sunt virusuri diferite care determină probleme de sănătate diferite. Deși ambele virusuri (HPV și HIV) sunt transmise pe cale sexuală, nu există nici o legătură medicală între ele.

https://www.vivamed.ro/…/132-testul-papanicolau.html

Alte articole

| Gabriela Lupu |

PROCESUL CONCEPȚIEI

Astăzi vrem să faceți cu noi o călătorie de la momentul în care un singur spermatozoid poate fertiliza un ovul…

Este primul pas în călătoria fascinantă a procesului de concepție a unui copil, care însă nu are nici cea mai mică asemănare cu ovulul sau spermatozoidul…

| Gabriela Lupu |

DR. ALDEA ADRIAN – MEDIC SPECIALIST UROLOGIE

Primavara se lasa asteptata, dar vestile bune continua la Vivamed.

Echipei noastre se alatura dl dr. Aldea Adrian, medic specialist urolog.

| Gabriela Lupu |

DR. MONICA MOARCAS – MEDIC SPECIALIST NEUROLOGIE

Doresti sa devii mama sau esti insarcinata, dar ai o afectiune neurologica? Prezinti simptome neurologice sau ai o afectiune neurologica diagnosticata si doresti un consult de specialitate complet, intr-un mediu empatic si primitor?